برج میلاد تهران
برج میلاد، نام برج مخابراتی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد. این برج با ارتفاع ۴۳۵ متر، بلندترین برج ایران، ششمین برج بلند مخابراتی جهان و نوزدهمین سازهی بلند جهان است. این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا ازنظر وسعت کاربری سازهی رأس برج در میان تمامی برجهای مخابراتی دنیا مقام نخست را دارد. برج میلاد به دلیل بلندی بسیار و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و ازاینرو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار میآید.
این محل پس از بررسی و مطالعه ۲۱ نقطه و انتخاب ۱۷ نقطه از مختلف شهر تهران توسط یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم ژئوتکنیک برگزیده شده است.
براساس محاسبات و نتایج تونل باد، ساختمان برج میلاد در برابر جریان های هوا با سرعت ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت و تندبادهای لحظه ای با سرعت ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت مقاوم است. در حالت کلی چهار سطح زلزله در طراحی برج در نظر گرفته شد که در سطح دوم با دوره بازگشت ۱۱۰ سال ساختمان کاملا ایمن خواهد بود و هیچ خسارتی به آن وارد نخواهد شد و در سطح چهارم یعنی در برابر زلزله ای چنان شدید که هر ۱۰۰ سال یکبار در تهران اتفاق میافتد، سازه پایداری خود را حفظ خواهد کرد.
ساخت این برج در دی ماه ۱۳۷۶ پس از سه سال مطالعات شناخت و امکانسنجی با نام مرکز ارتباطات بینالمللی تهران شروع شد و در سال ۱۳۸۰ به پیشنهاد شورای اسلامی شهر تهران به مناسبت یکصدمین زادروز بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی، امام خمینی، با نام برج میلاد تغییر یافت. ساخت این برج ۱۱ سال به درازا انجامید. در روز ۱۶ مهر ۱۳۸۷؛ برج میلاد با شعار «آسمان نزدیک است» گشایش یافت.
برج میلاد از ۳ قسمت لابی، شفت و سازه راس تشکیل شده است. شکل کلی بدنه برج میلاد عبارت است از یک هشت ضلعی مرکزی با تعدادی دیوار داخلی و چهار باله ذوزنقهای شکل که به آن متصل میشوند. بدنه اصلی برج کاربری عمومی ندارد و فقط محل عبور تاسیسات و آسانسور های پر سرعت برج است.
ساختمان پای برج میلاد در ۶ طبقه و مساحت ۱۷ هزار متر مربع بنا شده و طبقه همکف یا لابی به ورودی و پذیرش بازدیدکنندگان اختصاص یافته است. سقف بتنی یکپارچه قوسی شکل و منحصربهفرد این ساختمان از برجسته ترین کارهای بتنی معماری معاصر محسوب میشود که طرح روی این سقف نقش هندسی یک گره ایرانی است .
۶ پله برقی نصب شده در لابی برج ظرفیت جابجایی ۹۰۰۰ نفردر ساعت را دارد و ۴ دستگاه آسانسور با ظرفیت ۲۱ نفر نیز در لابی برج نصب شده است .
در طبقات اول تا سوم، ۸۳ واحد تجاری، رستوران غذاهای بین المللی ، تریا و همچنین نمایشگاهی با وسعت ۲۰۰ متر مربع پیش بینی شده است. طبقات اول و دوم زیر همکف شامل فضای اداری، تاسیساتی و مرکز دادهها است. از دیگر ویژگی های این سازه نحوه اجرای پایه های x شکل و بام قوسی آن به همراه استفاده ازیک نوع بتن به جای سنگ در نمای بیرونی ساختمان لابی است.
سازه راس برج ميلاد ۱۲ طبقه و مجموعا ۱۲هزار متر مربع مساحت دارد. اين سازه، بزرگترين سازه راس در ميان برجهاي مخابراتي جهان است كه ميتواند همزمان يكهزاروپانصد نفر را ميزباني كند. در اين ميان، امكان بازديد عمومي از هشت طبقه سازه راس برج ميلاد وجود دارد و چهار طبقه ديگر به منظور استفادههاي فني، رسانهاي و مخابراتي پيشبيني شده است. در طبقات مختلف ساختمان راس برج، سکوی دید باز، سکوی دیدسر بسته، رستوران گردان با گنجایش حدود ۴۰۰ نفر، رستوران ویژه با ظرفیت ۱۰۰ نفر، تریا، گالریهای هنری، طبقات ویژه مخابرات و تلویزیون در نظر گرفته شده است.
از کاربردها ی این برج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• ایجاد و گسترش شبکه دسترسی بدون سیم
• ایجاد زیرساخت مناسب برای سیستمهای جدید تلویزیونی
• بهینهسازی پوشش رادیو و تلویزیونی
• کاربریهای هواشناسی و کنترل ترافیک
• گسترش و بهینهسازی پوشش شبکههای بیسیم و پیجو